CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag 19. mars 2009

Hannoveraner

Opprinnelse:

Denne tyske rasen er verdenskjent som en fremragende konkuransehest. Den offisielle stambokenble opprettet i 1888, men denne typen hest har blit avlet i den norlige delen i tyskland siden tilig på 1700-tallet. hollsteiner og engelsk fullblod ble krysset med innfødte hopper, og senere ble det tillført noe trakehnerblod. Opprinelig beld rasen brukt som kjøre- og militærhest, men etter 2. verdenskrig ble de først og fremst avlet med tanke på konkuranser, og har bl.a. vunnet mange olympiske medaljer i sprang og dresur. reglene for avl er svert strenge, og både hoppe og hingst må vere godkjent for at avkommet deres skal bli registrert i stammeboka.
Rasebeskrivelse:
Fint, middels stort hode med store, uttrykksfulle øyne. lang hals. stor, hellende skulder. markert manke. middels lang rygg. muskuløs bakpart. velformede bein med mye beinmasse og store ledd. harde hover. 160-167 cm på mankehøyden. De er fornuftig med et jevnt temprament. Svert lett å trene, ærlig og modig.
Typiske trekk:
Kjent for å være en svært talentfull konkuransehest og for sitt elegante, grasiøse gangart.
Hva brukes den til:
Utmerker seg i sprang, dressur, feltritt og kjøring.

tirsdag 17. mars 2009

Gangarter

Vi har tre typer gangarter hesten naturlig kan og de er skritt, trav og galopp men, Islandshesten kan for eksempel også leres til å bruke tølt og pass også. Tølt er et slags midtpunkt mellom skritt og trav mens pass er et midtpunkt mellom trav og galopp, men jeg skal skrive mer om hovedgangartene.

Skritt:
Skritt er den sakteste gangarten og den er 4-taktig. Når en av hestens framben forlater bakken, vil neste bevegelse være det motsatte bakben som vil strekke seg fremover oppunder magen og skape et diagonalt balansepunkt. Hesten tråkker ikke på sine egne framben med bakbena. Hesten flytter det enkelte frambene ut av veien før bakbenet på samme side treffer bakken. Mange føler seg tryggest i skritt, det er den roligste gangarten og man føler ofte at man har mere kontroll da.

Trav:
Når man har lert skritt ornklig, har kontroll over hesten da og føler seg klar for å gå videre er trav neste steg. Trav er en 2-taktig gangart med et svevemoment. De diagonale benpar flyttes samtidig. Benas rekkefølge i trav er: høyre bakben og venstre forben samtidig, og venstre bakben og høyre forben samtidig. Mellom hver benflytting svever hesten i luften ett øyeblikk.

Galopp:
Trav kan være litt humpete så noen kan være litt redd for å galoppere. Men det man ikke vet før man har prøvd å galoppere er at, galopp har en fantastisk flyt og et faktisk mer behagelig enn traven. Takten kan være litt uvant i begynnelsen men man lerer rytmen etter hvert. Galoppen er en 3-taktig gangart med svevemoment. I en sirkel mot venstre i gallop vil hesten starte med å sparke i fra med høyre bakben. Så er neste skrittet med venstre bakben og høyre forben. Tyngden blir ført fremmover til neste skritt som er venstre forben, som vidrefører dette til et svevemoment for å starte sekvensen på nytt igjen.

American paint horse

Beskrivelse av rasen:
Temprament: let å komme over ens med, inteligent og er til å stole på.
Bygning: lite fint hode, små ører, muskuløs kropp, kort rygg, bred bringe, kraftig bakpart og sterke bein.
Bruk: til alle typer western, og populer til kvegarbeid.
En Paint kan ha hvilken som helst farge; rød, brun, sort, palomino, roan, grå, dun, buckskin, grullo, perlino og cremello. Den må i tillegg ha et minimum av hvitt. En snakker om tre ulike kategorier; Tobiano, Overo og Tovero.

Om rasen: Det er mange misforståelser omkring betegnelsen Paint og Pinto. For å gjøre det hele enkelt kan vi si at Paint er en hest som er stambokført i The American Paint Horse Association(APHA). Paint hesten betegnes derfor som en egen rase og kun hester med forfedre i APHA, American Quarter Horse Association (AQHA) og Jockey Club (Fullblodshester) og som tilfredsstiller APHAs krav til avtegn kan registreres i APHA. Når det gjelder Pinto, finnes det flere registre for disse. Pinto betegnes ofte en flekket hest uansett rase.

Om bloggen

Hei, her i denne bloggen kan dere lese mer om hestene. Jeg tror nok at jeg kommer til å skrive, kansjke litt om hestens historie, adferd, hvordan man behandler dem, raser, osv. Så denne bloggen kommer sikkert til å passe for de som liker hester og har lyst til å finne ut mer om dem. :)